27 juli 2020

Extra service: hulp bij het reserveren van kaarten!

Ben je niet in de gelegenheid om online kaarten te reserveren en/of heb je hierbij hulp nodig? Maak dan een afspraak met het Gemeentelijk Contact Centrum van de gemeente ‘s-Hertogenbosch via 073 615 51 55. 

Op het Stadskantoor wordt je graag geholpen bij het reserveren van een gratis of betaald ticket (alleen pinbetalingen mogelijk). Zorg ervoor dat je thuis al een keuze hebt gemaakt voor een activiteit, datum en tijdstip. Op deze manier kun je snel geholpen worden. 

Op het moment van de afspraak kan het zijn dat de activiteit naar keuze is volgeboekt, houdt daarom een tweede keuze in gedachten.

De gemeente biedt deze service aan tot en met 31 augustus op maandag en woensdag tussen 09.00 en 11.00 uur. 

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on google
Google+
Share on email
Email